Recent Tweets @MindyourGarden
Posts I Like
Who I Follow

Nordic Dreams (Chaumont-sur-Loire, France)

A garden that reflects the kind of uncomplicated aesthetics you find both in the Nordic light and in Nordic design.

A rectangular room is created in a “forest” of Spruce treesYou enter the room from a hallway paved with black tiles through an opening in a rustic screen of stacked logs. The room is furnished with a grid of Willow trees in various sizes and surfaced with gravel.
As a backdrop, at the end of the garden, a glass screen is set up featuring an image of a Nordic sky. 

Contrasts such as the dark Spruce ‘forest’ versus the light Willow trees, dark tiles versus light gravel and the ‘heavy’ rustic log screen versus the light ‘sky’ glass screen are all contributing to the creation of a unique garden based on few simple elements but full of atmosphere.

by 1:1landskap

88floors:

Lightwave Bench by Kyle Schumann

Michelin @ Parco Dora (Turin, Italy)

The site of the former Michelin plant is developed into a spacious meadow park that is characterised by its landscape and topography. A newly constructed tidal
pool opens up the edge of the Dora; the excavation material is used in a sheltering earth sculpture towards the road and the buildings. A path along the river allows access to the water, steel bridges cross the pool and link up with a footbridge to Vitali on the opposite bank. Rows of different tree species are planted on the shallow slopes of the earth sculpture where they provide shadow. A “high route” follows the crest and offers views of Ingest and Vitali, as well as impressive vistas to the Superga pilgrimage church in the east and the Alps in the west. The widely visible landmark of the cooling towers in the south-west of the park will become a walk-in light and sound sculpture.

by Latz + Partners

Valdocco @ Parco Dora (Turin, Italy)

In Valdocco, the Fiat steel works extended over the entire site as well as across the river. A concrete slab covering three-quarters of this section of the park is all that remained. The solid slab will be removed above the Dora, but the river kept in its concrete bed. Water rises out of darkness into the light of day and flows through the pierced wall, like through a wild gorge. The opened up water course is flanked by walled-in promenades. On the terraces, which have been constructed with excavation material on both sides of the river, hundreds of trees are reminiscent of the grid of the former buildings. Their canopies provide shady spaces for diverse activities, and the tranquil setting creates the perfect backdrop for the “technical ravine” of the freed water course. Walkways erected on the old substructure connect the north of Valdocco with the south. The southern section of Valdocco was completed in 2011 and, in line with the Kyoto Protocol, implemented carbon neutrally (“impatto zero”).

by Latz + Partners

Vitali and Corso Mortara @ Parco Dora (Torin, Italy)

The huge structure of the hall at the former Vitali steel mill forms the fascinating and vibrant centre of the park. After the outer skin and large sections of the roof had been dismantled, the 30-metre high red steel columns now look like a “futuristic jungle”. Lush vegetation and public life have taken over this artificial environment, the vast concrete towers and foundations are being turned into fantastic playgrounds. The section of the hall that still has a roof has become a sheltered multi-functional event space. In the north, the grid of the columns extends towards a large meadow with the trunks of flowering trees. The space within the park is contained by the wall of the new road tunnel. A broad promenade with pergolas and tree canopies links across it to the adjacent residential area. 

by Latz + Partner

Ingest @ Parco Dora (Torino, Italy)

Just opposite the Olympic village and near the town centre of Torino formerly devastated spaces is transformed into a large city park. The area is characterised by industrial monuments worth to be preserved as well as by the river Dora, that in the scope of the project „Torino, Città d‘Acqua” should be rediscovered for the city. Main themes of the project are the connections to the bordering quarters and the development of the new banks along the re-opened waterway.

Ingest is the narrowest area of the park with the most design input. At the uppermost level carefully designed squares and promenades link into the adjacent builtup areas and form the entrance points in the west of the park. Ramps and steps along six-metre high walls lead to the southern part, which offers space for many different activities as well as contemplation. The impressive substructure of the former laminating works was transformed into water gardens and the gutted building into a “hortus conclusus”, which screens the park from the road. A line of imposing steel columns supports the elevated walkway that leads across Via Borgaro to Vitali in the centre of the park. The elevated viewpoint reveals the harmonious interplay of sacred and industrial architecture – the seven towers, the industrial chimney that was transformed into the campanile at the new Santo Volto church by Mario Botta and the tall steel columns at Vitali.

by Latz + Partner

Granary Square, King’s Cross

At the centre of the square are 4 impressive banks of fountains, which contain over 1080 individual jets, making it one of the largest water features in Europe. The location of the water feature reflects the historic canal basin; the alignment and scale of each of the 4 banks of jets was a direct response to the façade of the Cubitt Building. All or individual banks can be turned off so that the space can be utilised for other activities and events. The paving under each of the 4 banks has been very subtly dished so that they may each be flooded with a film of water to create reflective pools. The water feature also has a misting ability designed to float above the ground.

Originally the working yards were all surfaced with granite setts. Over time many of these were removed but those that remained have been lifted and cleaned and will be reused in a number of locations across the site.

by Townshend Landscape Architects, Stanton Williams Architects, Fountain Workshop, Spiers and Major.

The Pulse Park (Arhus, Denmark)

The Pulse Park pavilion is shielded by a trellising and bounded by a moat to emphasize its contemplative, quieter purpose alongside three zones designed for more active play and for all ages together: Pulse, Play and Path.  In Pulse, the interesting concrete and safety surfacing forms are tough and appropriate for skating, biking and running, and the ground plane drops into bowls of the sort used by Olympic athletes for training…but they also serve as great tilted surfaces for a child’s feel-risky-play-safe.  Note that the concrete climber is sited so that it can also be a ‘grandstand’ for the running bowls.

There’s more obvious play equipment in Play:  wooden climbers and swings given a great modern look with the addition of white connecting sleeves.  There is absolutely no segregation of the ages though…the same timber members from which the swings are suspended are studded with challenging climbing holds.  The path is an  track that rises and falls for greater challenge as it loops through the space, with flashing LEDS to pace you, and connects to longer routes.   

by CEBRA

The Neue Messe Entrance to Planten un Blomen (Hamburg, Germany)

The park entrance just across the street was redesigned.
A new fence surrounds the nothern grounds of the park like a sash. It consists of steel plates that play with light and shade, that delimit and protect, yet allow the gaze to penetrate and provoke curiosity; for, from the outside they look deformed, as if the nature contained within the park is protesting its confinement, trying to break out.
The design confronts the ambivalence of protecting the precious park in the middle of the metropolis, while insistently beckoning visitors to a new ramp, which re-establishes the entrance to this side of the park as a clean incision. It breaks through the thick green façade of the old stock of trees, managing simultaneously to preserve this façade and to direct people’s gaze into the park.
Both careful interventions create a new spatial dramaturgy between movement and rigidity, between city, nature and culture.

by A24 Landschaft Landschaftsarchitektur GmbH

The Forest (Bangkok, Thailand)

A 3m tall wall with planters on the top appears from the outside like a normal straight white marble wall, but, looking from inside, the wall is changed into a curvy line to get rid of the boxy feeling space. Green area is strategically located behind the wall, in between a busy train station and the condominium. An urban forest, with 10m tall trees, are proposed to reduce the impact of the station. Underneath the trees, a series of small green “hills” are created all the way from the boundary wall right next to the lobby. To maximize the soft surface, the hills move up and down, so the residents can see more greenery.

by TROP